Bleskový koláč s jablky
Recepty

Bleskový koláč s jablky

Máte hodně jablek a chcete udělat rychlý a přitom výborný dezert? Máme pro vás úžasný bleskový koláč s jablky, který můžete podle svojí chuti vylepšit drobenkou, karamelem, třešněmi, oříšky nebo třeba tvarohem či pudinkem.

Můžete si tak vyladit ten nejlepší jablečný koláč podle svojí chuti.Tento koláč je opravdu velmi rychlý, není potřeba nechávat těsto kynout ani odležet. Za hodinu s půl budete mít hotovo.

Jaká jablka se na koláč hodí? Nejlepší jsou měkčí, sladká červená jablka, ideální jsou už ta starší a mohou být i scvrknutá. Taková jablka mají hodně cukru a jsou měkčí, koláč tak bude dřív hotový a bude sladký a vláčný a nebudete muset starší jablka vyhazovat. Jablkový koláč můžete upéct i z nových jablek, upečení ale mže déle trvat a bude třeba přidat trošku více cukru (cca 1 lžíci navíc)

Náš bleskový koláč je ideálním řešením, pokud potřebujete rychle upéct nějaký dezert, nebo když vám zbydou staré sušenky, oříšky nebo jablka. Starší sušenky můžete nadrtit nebo namixovat a přidat do těsta na korpus. Stejně tak můžete naložit s oříšky, nebo je zamýchat s jablíčky.

Suroviny na koláč

12 středních jablek (2 kg)

2 lžíce citronové šťávy

2 lžičky mleté skořice

Na korpus:

260 g polohrubé mouky

200–220 g třtinového cukru

227 g másla

Forma o průměru 22 cm

Postup na koláč s jablky

Nejdříve si připravte těsto na korpus. Ve větší míse smícháme mouku, cukr a jednu lžičku skořice a nakonec přidejte změklé máslo, nakrájené na kostičky.

Máslo na kostky na korpus koláče
Nakrájené máslo rychleji změkne

Těsto postupně zpracujte a bude mít konzistenci asi jako drobenka. Pokud by bylo těsto příliš řídké, dosypejte trochu mouky. Do těsta na korpus můžete také přidat staré sušenky, nebo pomleté oříšky.

Asi 1/3 těsta si odložte bokem na drobenku, následně zbytek těsta natlačte na dno a na boky kruhové formy na koláč.

Troubu předehřejte na 180 °C  Mezitím si oloupejte jablka a nakrájejte je na velice jemné plátky. Plátky jablek v míse pokapejte citronem a posypte skořicí.

Jablka na bleskový koláč
Plátky Jablk na bleskový koláč

Jablka vyskládejte na korpus, vrstva jablek by měla končit nad boční vrstvou korpusu, jablka po upečení klesnou. Koláč potom posypte drobenkou a pečte si hodinu. Poté nechte zchladnou, servírujte posypaný oříšky a politý karamelem, nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny a nebo, tak jak jen máte chuť 😉