Bleskový koláč s jablky
Máte hodně jablek a chcete udělat rychlý a přitom výborný dezert? Máme pro vás úžasný bleskový koláč s jablky, který můžete podle svojí chuti vylepšit drobenkou, karamelem, třešněmi, oříšky nebo třeba tvarohem či pudinkem.
Můžete si tak vyladit ten nejlepší jablečný koláč podle svojí chuti.Tento koláč je opravdu velmi rychlý, není potřeba nechávat těsto kynout ani odležet. Za hodinu s půl budete mít hotovo.
Jaká jablka se na koláč hodí? Nejlepší jsou měkčí, sladká červená jablka, ideální jsou už ta starší a mohou být i scvrknutá. Taková jablka mají hodně cukru a jsou měkčí, koláč tak bude dřív hotový a bude sladký a vláčný a nebudete muset starší jablka vyhazovat. Jablkový koláč můžete upéct i z nových jablek, upečení ale mže déle trvat a bude třeba přidat trošku více cukru (cca 1 lžíci navíc)
Náš bleskový koláč je ideálním řešením, pokud potřebujete rychle upéct nějaký dezert, nebo když vám zbydou staré sušenky, oříšky nebo jablka. Starší sušenky můžete nadrtit nebo namixovat a přidat do těsta na korpus. Stejně tak můžete naložit s oříšky, nebo je zamýchat s jablíčky.
Suroviny na koláč
12 středních jablek (2 kg)
2 lžíce citronové šťávy
2 lžičky mleté skořice
Na korpus:
260 g polohrubé mouky
200–220 g třtinového cukru
227 g másla
Forma o průměru 22 cm
Postup na koláč s jablky
Nejdříve si připravte těsto na korpus. Ve větší míse smícháme mouku, cukr a jednu lžičku skořice a nakonec přidejte změklé máslo, nakrájené na kostičky.
Těsto postupně zpracujte a bude mít konzistenci asi jako drobenka. Pokud by bylo těsto příliš řídké, dosypejte trochu mouky. Do těsta na korpus můžete také přidat staré sušenky, nebo pomleté oříšky.
Asi 1/3 těsta si odložte bokem na drobenku, následně zbytek těsta natlačte na dno a na boky kruhové formy na koláč.
Troubu předehřejte na 180 °C Mezitím si oloupejte jablka a nakrájejte je na velice jemné plátky. Plátky jablek v míse pokapejte citronem a posypte skořicí.
Jablka vyskládejte na korpus, vrstva jablek by měla končit nad boční vrstvou korpusu, jablka po upečení klesnou. Koláč potom posypte drobenkou a pečte si hodinu. Poté nechte zchladnou, servírujte posypaný oříšky a politý karamelem, nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny a nebo, tak jak jen máte chuť 😉