Těhotenské recepty: Pohankovo maková kaše
Chcete vědět co konkrétně jíst v těhotenství? Máme pro vás perfektní recept, který se hodí perfektně na snídani, oběd nebo večeři a je vyváženou zdravou stravou pro těhotné.
Pohanka, vápník a ovoce jsou skvělými potravinami pro těhotné ženy, protože poskytují klíčové živiny, které podporují zdravý vývoj plodu a udržují matku v dobré kondici.
Pohanka je bohatá na vlákninu, bílkoviny, železo a vitamíny skupiny B, které podporují zdravý růst a vývoj plodu, zlepšují trávení a pomáhají udržovat stabilní hladinu energie.
Mléko a mák vám v těhotenství dodají tolik potřebný vápník. Vápník je nezbytný pro vývoj kostí a zubů plodu a také podporuje správnou funkci svalů a nervového systému matky.
Ovoce poskytuje důležité vitamíny, minerály a antioxidanty, které posilují imunitní systém, snižují riziko zánětu a podporují zdraví kůže. Kombinace těchto potravin v jídelníčku těhotné ženy přispívá k optimálnímu zdraví jak pro matku, tak pro dítě.
Recept na pohankovou kaši s mákem a skořicí
Ingredience:
- 1 šálek pohanky
- 2 šálky mléka (můžete použít rostlinné mléko pro veganskou variantu)
- 2 lžíce mletého máku
- 1-2 lžíce medu, javorového sirupu, nebo třeba povidel (dle chuti)
- 1 lžička skořice
- Špetka soli
- Ovoce podle chuti (např. banány, borůvky, bobulovité ovoce)
- Ořechy a semínka na posypání (volitelné)
Postup:
- Příprava pohanky: Pohanku nejprve propláchněte pod tekoucí vodou, abyste odstranili přebytečný škrob.
- Vaření pohanky: Do hrnce nalijte 2 šálky vody nebo mléka a přiveďte k varu. Přidejte špetku soli a pohanku. Snižte teplotu a nechte mírně vařit asi 15-20 minut, dokud pohanka nezměkne a tekutina se neabsorbuje. Pokud používáte mléko, dejte pozor, aby se nepřipálilo.
- Přidání máku a skořice: K uvařené pohance přidejte mletý mák, med nebo javorový sirup a skořici. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
- Servírování: Pohankovou kaši rozdělte do misek. Ozdobte ji nakrájeným ovocem dle vaší volby a případně posypte ořechy a semínky.
- Podávání: Kaši podávejte teplou. Můžete ji ještě dochutit podle potřeby dalším medem nebo sirupem.
Tipy:
- Pro krémovější texturu můžete přidat do vaření pohanky lžíci kokosového oleje nebo másla.
- Pokud máte rádi výraznější chuť, můžete přidat trochu vanilkového extraktu nebo špetku muškátového oříšku.
- Pohanková kaše je skvělá i s různými sušenými plody, jako jsou rozinky, meruňky nebo brusinky.
Tento jednoduchý recept na pohankovou kaši s mákem a skořicí je nejen chutný, ale i velmi zdravý a výživný. Vyzkoušejte ho a dopřejte si lahodnou a sytou snídani nebo třeba oběd!