Zdravý tvarohový koláč
Recepty

Zdravý tvarohový koláč s proteinem

Tento zdravý tvarohový koláč je plný bílkovin a jeho příprava je velmi snadná! Je bezlepkový a lepší pro váše zdravý. Díky tvarohu, který má vysoký obsah proteinu je tento dezert velmi zdravý a navíc vám pomůže při budování svalů 😉


Na korpus budete potřebovat:

1/3 změklého kokosového oleje
3 lžíce medu
3/4 hrnku kokosové mouky, prosáté (66 g) *
Špetka soli


Ingredience na tvarohovou náplň

  • 3/4 hrnku tvarohu s obsahem tuku 2%
  • 2 velká vejce pokojové teploty
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžička vanilky
  • 2 balíčky krémového sýra se sníženým obsahem tuku (celkem 500g) změklého na pokojovou teplotu
  • 2/3 šálku Raw třtinového cukru v BIO kvalitě

Jak vyrobit zdravý tvarohový koláč krok za krokem

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Dno dortové formy vyložte pergamenovým papírem, nebo použijte formu z nepřilnavého materiálu.
  2. Ve velké míse vyšlehejte kokosový olej a med na korpus, dokud nebude hladký. Pak vmíchejte kokosovou mouku a špetku soli, míchejte dál dokud se dobře nepromísí. Těsto může být trochu mokré – to je v pořádku.
  3. Těsto rovnoměrně vtlačte na dno dortové formy. Bude trochu náročné ho dokonale vytlačit po celém dně formy. Pomohou vám lehce navlhčené ruce.
  4. Pečeme, dokud okraje těsta nezískají lehce zlatavou barvu, asi 14-15 minut.
  5. Zatímco se korpus vašeho zdravého tvarohového koláče peče, smíchejte v malém kuchyňském robotu tvaroh, vejce, citronovou šťávu a vanilku, dokud se dobře nepromísí a tvarohová směs nebude hladká.
  6. Ve velké míse vyšlehejte smetanový sýr a cukr, dokud se nespojí. Pozor, nepřešlehejte jej, jinak bude mít váš cheesecake příliš mnoho vzduchu a bude klesat. Přidejte tvarohovou směs a šlehejte, dokud se nezačne promíchávat. Poté zbytek promíchejte ručně lžící a odstavte stranou.
  7. Jakmile je korpus vyndaný z trouby, malou lžičkou přitlačte případná místa, která se zvedají (je to zcela normální), a pak na ni nalijte tvarohovou směs a rovnoměrně ji rozetřete.
  8. Pečte na 180 °C asi 45 – 50 minut dokud není zvenku ztuhlý. Uprostred by měl zůstat lehce měkký. Pozor, abyste to s pečením nepřehnali, jinak bude cheesecake velmi suchý. Ještě po vytažení z trouby trochu dojde. Vypněte troubu a na 15 minut přivřete dvířka. Poté váš tvarohový koláč přeneste na pracovní desku, aby zcela vychladl.
  9. Přikryjte alobalem a dejte do chladničky na nejméně 8 hodin, ideálně přes noc.
  10. Po vychladnutí nakrájejte na dílky a můžete podávat.

Koláč z tvarohu pokaždé jinak:

Ozvláštněte si svůj zdravý tvarohový koláč, můžete na něj před pečením nakapat polevu z vašeho oblíbeného džemu rozmíchaného v citronové šťávě.

Na tvarohový koláč se také výborně hodí strouhaná čokoláda nebo ho po dopečení jen dozdobte čerstvím, nebo zavařeným ovocem podle chuti.

Nutriční hodnoty koláče:

Kalorie: 381 kcal (19 %)

Sacharidy: 36 g (12 %)

Bílkoviny: 11,4 g (23 %)

Tuky: 21,3 g (33 %)

Nasycené tuky: 15,5 g (97 %)

Polynenasycené tuky: 0,8 g

Mononenasycené tuky: 3,8 g

Cholesterol: 82,2 mg (27 %)

Sodík: 305,9 mg (13 %)

Draslík: 1,5 mg (13 %)

Vláknina: 3g (13%)

Cukr: 28,1g (31%)

Vápník: 130mg (13%)