Zdravý tvarohový koláč s proteinem
Tento zdravý tvarohový koláč je plný bílkovin a jeho příprava je velmi snadná! Je bezlepkový a lepší pro váše zdravý. Díky tvarohu, který má vysoký obsah proteinu je tento dezert velmi zdravý a navíc vám pomůže při budování svalů 😉
Na korpus budete potřebovat:
1/3 změklého kokosového oleje
3 lžíce medu
3/4 hrnku kokosové mouky, prosáté (66 g) *
Špetka soli
Ingredience na tvarohovou náplň
- 3/4 hrnku tvarohu s obsahem tuku 2%
- 2 velká vejce pokojové teploty
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 lžička vanilky
- 2 balíčky krémového sýra se sníženým obsahem tuku (celkem 500g) změklého na pokojovou teplotu
- 2/3 šálku Raw třtinového cukru v BIO kvalitě
Jak vyrobit zdravý tvarohový koláč krok za krokem
- Předehřejte troubu na 180 stupňů. Dno dortové formy vyložte pergamenovým papírem, nebo použijte formu z nepřilnavého materiálu.
- Ve velké míse vyšlehejte kokosový olej a med na korpus, dokud nebude hladký. Pak vmíchejte kokosovou mouku a špetku soli, míchejte dál dokud se dobře nepromísí. Těsto může být trochu mokré – to je v pořádku.
- Těsto rovnoměrně vtlačte na dno dortové formy. Bude trochu náročné ho dokonale vytlačit po celém dně formy. Pomohou vám lehce navlhčené ruce.
- Pečeme, dokud okraje těsta nezískají lehce zlatavou barvu, asi 14-15 minut.
- Zatímco se korpus vašeho zdravého tvarohového koláče peče, smíchejte v malém kuchyňském robotu tvaroh, vejce, citronovou šťávu a vanilku, dokud se dobře nepromísí a tvarohová směs nebude hladká.
- Ve velké míse vyšlehejte smetanový sýr a cukr, dokud se nespojí. Pozor, nepřešlehejte jej, jinak bude mít váš cheesecake příliš mnoho vzduchu a bude klesat. Přidejte tvarohovou směs a šlehejte, dokud se nezačne promíchávat. Poté zbytek promíchejte ručně lžící a odstavte stranou.
- Jakmile je korpus vyndaný z trouby, malou lžičkou přitlačte případná místa, která se zvedají (je to zcela normální), a pak na ni nalijte tvarohovou směs a rovnoměrně ji rozetřete.
- Pečte na 180 °C asi 45 – 50 minut dokud není zvenku ztuhlý. Uprostred by měl zůstat lehce měkký. Pozor, abyste to s pečením nepřehnali, jinak bude cheesecake velmi suchý. Ještě po vytažení z trouby trochu dojde. Vypněte troubu a na 15 minut přivřete dvířka. Poté váš tvarohový koláč přeneste na pracovní desku, aby zcela vychladl.
- Přikryjte alobalem a dejte do chladničky na nejméně 8 hodin, ideálně přes noc.
- Po vychladnutí nakrájejte na dílky a můžete podávat.
Koláč z tvarohu pokaždé jinak:
Ozvláštněte si svůj zdravý tvarohový koláč, můžete na něj před pečením nakapat polevu z vašeho oblíbeného džemu rozmíchaného v citronové šťávě.
Na tvarohový koláč se také výborně hodí strouhaná čokoláda nebo ho po dopečení jen dozdobte čerstvím, nebo zavařeným ovocem podle chuti.
Nutriční hodnoty koláče:
Kalorie: 381 kcal (19 %)
Sacharidy: 36 g (12 %)
Bílkoviny: 11,4 g (23 %)
Tuky: 21,3 g (33 %)
Nasycené tuky: 15,5 g (97 %)
Polynenasycené tuky: 0,8 g
Mononenasycené tuky: 3,8 g
Cholesterol: 82,2 mg (27 %)
Sodík: 305,9 mg (13 %)
Draslík: 1,5 mg (13 %)
Vláknina: 3g (13%)
Cukr: 28,1g (31%)
Vápník: 130mg (13%)